Als ik een buikband draag worden dan niet al mijn spieren slap?

7 oktober 2020

Dit is een vraag die ik regelmatig in de praktijk krijg.  Deze vraag komt dan vaak van zwangere vrouwen met (forse) bekkenklachten.  

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn (vaak beter bekend als bekkeninstabiliteit) komt veel voor in de zwangerschap. De belangrijkste risicofactoren hiervoor zijn rug en/of bekkenklachten in het verleden en zwaar fysiek werk. Hoewel deze klachten gelukkig een goede prognose hebben, de meeste vrouwen zijn 3 maanden na de bevalling klachtenvrij, kunnen de klachten ernstig beperkend zijn in het dagelijkse leven.

Moeite met opstaan, pijn bij het lopen en het gevoel dat je door je been zakt zijn slechts enkele van de symptomen die wij vaak horen.

Een buikband kan hierbij goed helpen. Deze band geeft ondersteuning aan je rug en buik. En je blijft je spieren gewoon bewegen dus de fabel dat spieren slap worden klopt dus niet. Immers als je slaapt ontspan je ook en daar worden je spieren ook niet slap van?
Over het algemeen doe je de band om als je iets actiefs gaat doen. Dus je doet de band om als je boodschappen gaat doen maar tijdens netflixen doe je hem lekker af. 

Het is wel belangrijk dat je een goede buikband koopt, die ook echt ondersteuning geeft. Je hebt hierbij verschillende soorten die meer of minder steun geven. Een modeband die je over je kleren draagt is erg leuk maar zal de bekkenklachten waarschijnlijk niet verminderen.

Om te kijken of een buikband wat voor je is, kan je proberen om even een grote sjaal om je buik te knopen. Zodat hij zowel onder als op de buik zit. Loop er maar eens een stukje mee, als je dit prettiger vind zal je waarschijnlijk een buikband ook heel fijn vinden.  

Als de klachten aanwezig blijven is het altijd verstandig om advies te vragen aan een specialist op het bekkengebied. Hij/zij kan je nog veel meer adviezen geven over houding, ademhaling en belastbaarheid en zal zo nodig met je aan de gang gaan met bekkenbodem- en stabiliteitstraining van bekken en bekkenbodem. 

Willeke van der Neut

Bekkenfysiotherapeut MSc

https://www.bekkenvisie.nl/winkel/

Gerelateerde artikelen …

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *