Ongewenst urineverlies

Bij urine incontinentie, ofwel urineverlies, verlies je urine zonder dat je dit wilt. Dit is de meest voorkomende bekkenbodemklacht. Ruim 3,5 miljoen mensen hebben hier last van. En het komt in alle bevolkingslagen voor bij zowel mannen, vrouwen als kinderen. Het verliest wisselt van een druppel, scheutje tot de gehele inhoud.

Veelgehoorde klachten zijn:

  • Urineverlies bij hoesten
  • Urineverlies na bevalling
  • Urineverlies tijdens zwangerschap
  • Urine verlies zonder het te merken

Wil jij weten of jouw urineverlies normaal is? Doe de urine check.  

Ontvang binnen 10 min een voorlopig advies (gratis)

Urine-incontinentie

Wat is urine-incontinentie?

Bij urineverlies ofwel urine- incontinentie, verlies je urine zonder dat je dit wilt. Dit is de meest voorkomende bekkenbodemklacht. Ruim 3,5 miljoen mensen hebben hier last van. En het komt in alle bevolkingslagen voor bij zowel mannen, vrouwen als kinderen.

Het verliest wisselt van een druppel, scheutje tot de gehele inhoud.

Misschien durf je er niet over te praten of heb je gehoord dat het er nu eenmaal bij hoort. Maar dat is beide niet juist. Urineverlies is geen taboe en je hoeft het ook niet zomaar te accepteren. Er is heel vaak goed wat aan te doen. Waarbij bekkenfysiotherapie vaak de eerste keuze is.

Soorten urineverlies

Er zijn meerdere vormen van urineverlies. De 2 bekendste vormen zijn:

  • Stress incontinentie: je verliest urine bij inspanning en als je druk op je buik zet. Bijvoorbeeld urineverlies bij hoesten, lachen of springen. Dat noemen we ‘stress-incontinentie (SUI)’
  • Urge incontinentie: je plotseling forse aandrang krijgt en dan je plas niet meer kunt ophouden. Dat noemen we ‘urge-incontinentie (UUI)’;
  • een combinatie van deze twee kan natuurlijk ook.
Oorzaken van urine- incontinentie

Er zijn meerdere oorzaken waardoor jij urine kan verliezen. Het is belangrijk dat je weet waarom je verliest.

Enkele oorzaken kunnen zijn:

  • Overactieve of onderactieve bekkenbodemspieren
  • Bekkenbodemspieren die niet op het juiste moment reageren. 
  • Een zwangerschap of bevalling,
  • Een verzakking
  • Een operatie
  • Een overactieve blaas
  • Een blaasontsteking
  • Een vergrote prostaat 
Wat te doen bij urine- incontinentie?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij urineverlies. Natuurlijk mede afhankelijk van de oorzaak. Allereerst beginnen we altijd een uitgebreide uitleg. Wat is er aan de hand en wat kan je er aan doen.

Daarbij kijken we ook naar bijvoorbeeld je toiletgedrag. Omdat veel van de bekkenbodemklachten worden beïnvloed hierdoor.

Tevens geven we adviezen over ademhaling en over houdingen in het dagelijks leven en tijdens sport. De bekkenbodem moet op de juiste manier functioneren om urine-incontinentie te verminderen. Met gerichte oefeningen leer ik je de bekkenbodem te voelen en op de juiste manier in te zetten in verschillende houdingen.

Bij urineverlies na de bevalling kan het ook nodig zijn om andere spieren te trainen om zo bijvoorbeeld je core te trainen. Samen maken we dan een gericht, doeltreffend en haalbaar oefenschema. Klik hier voor richtlijnen qua opbouw na de bevalling, ook wat betreft sport.

Urineverlies mannen

Hoewel urineverlies toch nog steeds wordt gezien als een typisch vrouwenprobleem zijn er in Nederland een groot aantal mannen die er last van heeft. Meestal betreft dit mannen op leeftijd maar ook jongere mannen kunnen er last van hebben.

Oorzaken van urineverlies bij mannen:

  • Urineverlies na verwijderen prostaat ivm prostaatkanker 
  • Urineverlies als gevolg van een overactieve blaas
  • Urineverlies bij een vergrote prostaat

Bij incontentinentie bij  mannen is vaak ook de straal veranderd. Er is soms last van nadruppelen of kan er ook sprake zijn van een verminderde seksuele functie en/of obstipatieklachten.

 

Urineverlies na een operatie

Urineverlies na een prostaatoperatie komt helaas veelvuldig voor. Dit gaat dan meestal om urineverlies bij inspanning (stress-incontinentie.) Bij een verhoogde druk, zoals hoesten, tillen of opstaan, wordt er dan urine verloren.

Het doel van de bekkenfysiotherapie is dan om te leren omgaan met de veranderingen die door de operatie zijn ontstaan. Zo gaan we de bekkenbodem zo optimaal mogelijk trainen om urineverlies te verhelpen of verminderen.

Het is verstandig om enkele weken voor de prostaatoperatie al contact op te nemen zodat we een aantal belangrijke adviezen vast kunnen doornemen en kunnen starten met het aanleren van de juiste bekkenbodemspieren. Hierbij leer je hoe je de spier bewust moet aanspannen en ontspannen.

Schaamte over urineverlies

Misschien durf je er niet over te praten of heb je gehoord dat het er nu eenmaal bij hoort. Maar dat is beide niet juist. Urineverlies is geen taboe en je hoeft het ook niet zomaar te accepteren. Er is heel vaak goed wat aan te doen. Waarbij bekkenfysiotherapie vaak de eerste keuze is.

Urineverlies is goed te behandelen.